design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Reportages

Wandelen in de Alpen

 

Rob en Wilma Jurriansen zijn enthousiaste bergwandelaars en nadat hun oudste dochter Lysanne was geboren zijn ze dat ook gebleven. Als baby ging Lysanne al mee bij Rob in de rugdrager. Op drie jarige leeftijd liep de peuter zelf, want een nieuw zusje had haar plaats op vaders rug ingenomen. Op die leeftijd kunnen kinderen al een dagtocht van vijf uur maken. Inclusief pauzes. Zodra ze wat ouder zijn is het tijd voor de meerdaagse tochten.

De familie Jurriansen loopt het liefst in de hogere gebieden en dat is intensief. Daar zijn bijvoorbeeld geen uitspanningen om wat te drinken of een broodje te kopen. Er wordt dus nogal wat bagage meegedragen. Behalve reservekleding en lakenzakken zijn water en proviand een forse belasting. Water is van levensbelang, want kinderen hebben veel vocht nodig. Rob legt uit: "Kinderen hebben relatief een groter oppervlak dan volwassenen, ze verdampen heel veel water en hebben daarom veel vocht nodig. Voldoende proviand en drinken zijn dus erg belangrijk. We dragen allemaal een eigen rugzak. Wilma en ik met de bepakking en de kinderen hebben een eigen rugzakje met hun knuffels en wat snoepjes."

 

De tocht uitstippelen

maximaal 3000 m. Wilma: "Vanuit het dal naar boven lopen is voor kinderen heel zwaar en heel saai. En meestal ook niet spannend want dan loop je vaak op wegen waar ook nog auto's rijden. Bovenin de bergen liggen leuke smalle paden en er is weinig begroeiing zodat je veel kunt zien." In de meeste streken zijn informatieboekjes met uitgestippelde tochten verkrijgbaar, maar wie met kinderen loopt moet zich niet vergissen in de aangegeven tijd. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met rustpauzes.

 

Overnachten in berghutten

 

Wat moet je aan en wat moet er mee?

Het is niet noodzakelijk om voor kinderen dure merkschoenen te kopen, maar een goed profiel is onontbeerlijk op bergachtig terrein. Daarnaast moet de schoen voldoende steun bieden.

Regenkleding behoort altijd tot de uitrusting. Zelfs van het kleinste buitje wordt je nat en dat heeft zijn weerslag op de lichaamstemperatuur. Goede regenkleding is minstens even belangrijk als de juiste schoenen. Er is niets zo vervelend als vocht vasthouden onder het regenpak, dus moet de kleding ademen.

Als je in korte broek en T-shirt de bergen intrekt, moeten er lange broeken en fleece truien mee, want de wind kan zomaar opsteken.

Een eerste hulp bij ongelukken trommeltje kan kleine ongelukjes oplossen, maar daarnaast is het verstandig om een mobiele telefoon op zak te hebben. Een extra zekerheid biedt de controle van de berghutten. Als in de ochtend een hut wordt verlaten geven de Jurriansen op in welke berghut de komende nacht wordt doorgebracht. Bij vermissing kan er dan gericht een zoekactie op touw worden gezet.

 

De training

Berg wandelen begint met trainen in Nederland. In april beginnen de Jurriansen met z'n vieren te lopen. Eerst een uur, maar in de loop van de maanden wordt dat uitgebreid en in juni lopen ze al vier uur. Dan is de training zo goed als voltooid. Het uithoudingsvermogen van de kinderen is op peil en de spieren zijn voorbereid op het zwaardere werk in de bergen.

Rob verklaart: "Wij lopen eigenlijk het hele jaar door. We wonen in de regio van Den Helder, dus we lopen vaak over het strand. Maar ook in de bossen. We doen mee aan de avond vierdaagse. Je kunt niet het hele jaar niets doen en dan ineens een driedaagse bergtocht lopen. Dat is echt teveel gevraagd."

Eenmaal aangekomen in de Alpen is het zaak om goed te acclimatiseren. Het duurt een dag of vier voordat het lichaam is gewend aan de hoogte en dat is het moment waarop de eerste tocht gemaakt kan worden. Buiten dat is het natuurlijk ook vakantie en willen de kinderen lekker spelen. De dagen voor en na de bergtocht staan in het teken van ontspanning. Zwemmen op de camping, spelen met andere kinderen en de omgeving verkennen.

 

Tips

  • Wordt lid van de NKBV. Voor leden zijn overnachtingen in berghutten goedkoper en ze kunnen op voorrang worden gereserveerd.
  • Zorg ervoor dat de bergschoenen goed zijn ingelopen.
  • Koop goed kaartmateriaal (schaal 1:50.000 of 1:25.000).
  • Neem voldoende water mee: extra gewicht 5-7 kg.
  • In berghutten worden creditcards niet geaccepteerd. Zorg dus voor voldoende baar geld.
  • Ga nooit op pad met slecht weer.
  • Neem boekjes en kleine spelletjes mee als yatzee of domino voor het geval er een dag in een berghut moet worden overbrugd i.v.m. slecht weer.
  • Neem een GSM telefoon mee
  • Schaf, indien mogelijk, een combinatiekaart aan waarmee gebruikt gemaakt kan worden van zwembaden, kabelbanen en openbaar vervoer.

Informatie:www.nkbv.nl

 

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Reportages
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010