design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Reportages

Dolfijnen spotten in Lissabon

Niet iedereen denkt direct aan een stedentrip met het hele gezin. Niet iedere stad is daar ook geschikt voor. Maar Lissabon zeker wel. Zo kun je er dolfijnen spotten, is er een keur aan voor kinderen interessante musea op het terrein van  Expo 98 en liggen op een halfuurtje rijden de stranden van Estoril en Cascais.

 

Even ten zuiden van Lissabon ligt de op drie na grootste vissershaven van Portugal, Setubal, aan de monding van de rivier Sado. In deze monding leeft een wilde dolfijnen populatie van veertien dolfijnen waarvan drie kalfjes. In heel Europa zijn maar drie wilde dolfijnen populaties. Voor 30 Euro kun je mee op dolfijnenjacht met Vertigem Azul op een rubberboot zoals Greenpeace ook gebruikt. Er wordt een garantie van 90% gegeven om ook daadwerkelijk dolfijnen aan te treffen. Wij van Kids & Trips hadden het geluk! Na zo'n 20 minuten varen doemen er wat springerige vissen op. We treffen er vier van de veertien. Dolfijnen komen boven water om adem te happen door het gat bovenop hun hoofd. Dat doen ze ongeveer eens per vijf minuten. Soms springen ze heel hoog, soms komt slechts hun lijf boven water. Ze hebben dezelfde lichaamstemperatuur als mensen en een moederdolfijn draagt een jaar. Daarna blijft het kalfje nog drie jaar bij de moeder. Dolfijnen eten ongeveer 15 kilo vis per dag. Het menu varieert van octopus en krab tot tong en garnalen.

 

Voor wie van vissen houdt is het Oceanium van Expo 98 een absolute must. Het is het mooiste Oceanium van de wereld. Het thema van Expo 98 was "De oceanen, erfgoed voor de toekomst". Tientallen soorten vissen uit vele oceanen zwemmen hier verenigd. Ook haaien. Het aquarium heeft een prachtig ontwerp met vele rotsformaties. Er zijn vier enorme ruiten van 6 bij 10 meter en dan nog eens 16 kleinere ruiten waardoor de vissen geobserveerd kunnen worden. Behalve het aquarium beschikt het oceanium ook over natuurlijke tuinen met vegetatie uit verschillende delen van de wereld, waarin bijvoorbeeld pinquins en vogels huizen. Wij hebben daarnaast het geluk gehad een baby-otter te mogen zien. Terwijl vader slaapt ligt moeder otter op haar rug te drijven en strijkt de baby onvermoeibaar over het kopje. De baby ligt gewoon op de borst en nek van de moeder. Heel vertederend. Voor de scholen in Portugal is een prijsvraag uitgeschreven om een naam voor het ottertje, een mannetje, te bedenken.

 

Op hetzelfde terrein van Expo 98 bevindt zich het Paviljoen van de Kennis - Levende Wetenschap. Voor ons Nederlanders valt dat het best te vergelijken met NEMO in Amsterdam. Kinderen kunnen hier zelf experimenteren met allerhande wetenschappelijke proefjes. Heel inspirerend. Bij binnenkomst staan ook ouders direct voor een verrassing. Er staat een levensgrote eettafel met levensgrote eetkamerstoelen wat heel vervreemdend werkt. Plotsklaps voel je je zelf weer een kind, een peuter, die niet in staat is om op de stoel te klimmen. Alleen ontbreken de reuzen om je erop te tillen. Jammer, toch zelf proberen! De kinderen doen zich tegoed aan hardloopwedstrijdjes, aan geluidsproeven, aan waterproeven. Ook is er een wiskundekamer waar op aanschouwelijke manier wiskundige vraagstukken worden opgelost. Een aanrader, dit paviljoen, voor wie met kinderen Lissabon bezoekt.

 

Even ten noorden van Lissabon ligt Sintra, Werelderfgoed van Unesco. Deze berg met weelderige plantengroei is tevens de goudkust van Lissabon. Zowel de oude adel als de nouveau riche heeft hier haar stulpjes. Op het topje van de berg staat het tot de verbeelding sprekende Pena Paleis, ook wel Castelo da Pena genoemd, de best bewaarde Portugese architectuur uit de Romantiek. Het dateert uit 1839 en werd gebouwd op de ruines van een middeleeuwse klooster, aangekocht door Koning Fernando II van Saxe Coburg-Gotha. Voor die tijd was de koning heel vooruitstrevend. Zijn kasteel herbergt de eerste toiletten zoals wij die heden ten dage ook nog kennen. Voor het publiek zijn de zitkamer, de ontvangstkamer, de keuken en de binnenplaats te bezichtigen. Ook voor kinderen leuk. Voor je het weet wanen zij zich een prinsje of prinsesje en besluiten dat ze zelf ook best zo zouden willen wonen.

In het stadje Sintra staat ook nog een leuk speelgoed museum, gesticht door de speelgoedverzamelaar Joao Arbues Moreira. Toen zijn eigen huis vol stond met talloze verzamelingen autootjes, treintjes, vliegtuigjes, barbies, poppen, bootjes, soldaatjes en nog veel meer besloot de gemeente Sintra een ruimte af te staan. Dat was in 1987 toen de collectie uit ruim 40.000 stukken speelgoed bestond. Niet alleen leuk voor kinderen, vooral ook voor ouders, de nostalgie spat van het speelgoed af.  

 

En voor wie na al deze cultuur behoefte heeft aan de zee is er de tram naar het strand, de Cintra ao Oceano. Deze tram rijdt al meer dan een eeuw, sinds 31 maart 1904, van Sintra naar de Atlantische kust. Vorig jaar werd de rails gerenoveerd, evenals de tram zelf. Het veertien kilometer lange traject komt langs idillysche cafeetjes, langs appelboomgaarden, kortom, de tijden van vroeger herleven. Op het eindpunt sta je aan het strand. Tijd voor een duikje in de Atlantische Oceaan. Veel plezier!

 

Hotelsuggestie: Villa Rica

Airline: Tap Air

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Reportages
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010