design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Reportages

Deense vakantieparken bij Oad

Op de een of andere manier is Denemarken een niet zo voor de hand liggende vakantiebestemming. Dat is jammer, want het land is bijzonder kindvriendelijk en ligt niet al te ver van Nederland. Daarom is Denemarken niet alleen geschikt voor een zomervakantie, maar ook voor een herfst- of een meivakantie. Oad heeft in samenwerking met het Deens Verkeersbureau ruim dertig kindvriendelijke Deense vakantieparken geselecteerd. De parken liggen verspreid over Jutland, Funen, Sjaelland en Lolland. Kids-and-trips.nl verkende de kop van Jutland en bracht een bezoek aan Faarup Sommerland en het Noordzee Aquarium.

 

 

 

 

In de kop van Jutland heeft Oad Reizen vijf kindvriendelijke vakantieparken geselecteerd en dat is niet erbazingwekkend want de stranden zijn daar breed en schoon. Wij verblijven in Danland Blokhus, net achter de duinen. Op de avond na aankomst besluiten wij de omgeving te verkennen. Het landschap is vergelijkbaar met dat van Nederland aan de kust. Bebossing, duinen, strand en dan de Noordzee. Een wandelingetje leert ons dat de duinen anders dan in Nederland vrij toegankelijk zijn. Geen afrasteringen, gewoon opengesteld voor wandelaars. Aangekomen bij het strand hangt de zon als een grote oranje ballon boven de zee. Het is al tien uur, maar het blijft zo noordelijk lang licht. Op het strand bevindt zich een omheining van wit houten hekken zoals je die ook wel op maneges aantreft. Wij vragen ons af waar die omheining voor dient. De volgende ochtend, een zondag, is het prachtig strandweer. Aangekomen op de duintop kijken wij onze ogen uit. Op het strand staan tientallen auto's op een rijtje geparkeerd. Tuinstoelen en koelboxen naast of voor de auto's. Parasollen en luchtbedden. Dus zo doen de Denen dat. Ruimte genoeg. En dan wordt ook duidelijk waar de omheining voor dient: een reservaatje om rustig te vliegeren of met kleine kinderen te bivakkeren.

Even verderop bevindt zich een tentoonstelling van zandkastelen. Kunstenaars uit verschillende landen hebben hieraan meegewerkt. Navraag leert dat er jaarlijks zo'n expositie in Blokhus wordt georganiseerd. Voor kinderen is er een speciale zandhoop om zelf een eigen kunstwerkje te bouwen. Kinderen hoeven zich sowieso niet te vervelen in Blokhus. Het vakantiepark beschikt over een voor gasten vrij toegankelijk subtropisch zwembad, een minigolfbaan en een badminton- en spelletjeskelder. Er zijn geen restaurants op het terrein, maar het dorp Blokhus is op loopafstand en daar zijn legio goede eetgelegenheden.

 

Faarup Sommerland

Faarup Sommerland. De entreeheffing vindt direct plaats wanneer je met de auto het terrein oprijdt. Bij de hoofdingang zijn kluisjes te huur om de zwemspullen en rugtassen in op te bergen. Het park is geschikt voor kinderen van 3 t/m 16 jaar. Voor de allerkleinsten zijn er glijbanen, schommels en klimtoestellen. Maar ze kunnen ook met vader of moeder bootje varen of genieten van de zeeleeuwenshow, die ieder uur plaatsvindt. De oudere kinderen kunnen hun hart ophalen aan de splash, de zogeheten Colorado River.

En dan is er nog de Vleermuis. Een soort achtbaan waar je slechts met z'n vieren in een karretje zit. Hij gaat niet over de kop, maar haalt andersoortige huiveringwekkende trucs uit. Cool dus. Er is ook een echte achtbaan, maar wie Six Flags heeft bezocht trekt er zijn neus voor op. De raftrivier daarentegen kan de toets der kritiek doorstaan. Wij besluiten als toetje het aquapark te bezoeken en ook dat biedt voldoende uitdaging. Een immens hoge 4-dubbele glijbaan, een aantal spectaculair snelle tobogans en een bandenbaan. Conclusie: het Faarup Sommerland park is te groot voor een dag. Eigenlijk zou het beter zijn om een dag te besteden aan het pretpark en vervolgens een dag aan het aquapark. Temeer omdat met name in het hoogseizoen de wachttijden aan de lange kant zijn. Maar het is beslist een aanrader, want het park is schoon, groen, uitdagend en beschikt over voldoende restaurants.

 

Noordzee Aquarium

Hirsthals bezit het grootste zogeheten Oceanium van Europa. In 4,5 miljoen liter Noordzeewater zwemmen haaien en een spectaculaire maanvis. Een maanvis (in het engels sunfish) is een bijzonder groot, plat, merkwaardig wezen dat kan uitgroeien tot een afmeting van 2 bij 1 meter. Zijn nut is nihil, hij is onooglijk om te zien en smaakt nergens naar. Het enige nut dat wij hem kunnen toedichten is dat hij leeft van kwallen. En verder is deze buitengewone vis natuurlijk een attractie voor bezoekers, vooral wanneer de kikvorsman afdaalt in het aquarium om de haaien te voeren en zo nu en dan de maanvis gewoon beetpakt om voer in zijn geopende mond te stoppen. Het Oceanium beschikt verder over een zeehondenvijver die zowel aan de oppervlakte als ondergronds kan worden bekeken. En dan zijn er nog allerlei bijzondere Noordzee vissen in kleinere aquaria. Voor zelfwerkzaamheid en educatie is er een visser die kinderen uitlegt hoe vissersknopen worden gemaakt. Kortom, als je in Jutland bent is het erg leuk om even langs te gaan in de havenstad Hirsthals. Want behalve het Aquarium is het ook leuk om een bezoek te brengen aan de haven waar de grote veerboten liggen die het ruime sop kiezen naar Noorwegen en Zweden.

Informatie:

Oad Reizen

Deens Verkeersbureau

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Reportages
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010