design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Reportages

De Belgische Ardennen

Cultuur en veel stoere kids-activiteiten.

Zijn de Belgische Ardennen ook interessant voor vakanties die langer duren dan een week? Ja, zo ontdekten we tijdens de voorjaarsvakantie. Onze verblijfplaats, de regio Ourthe en Somme, kan zich meten met de meeste Franse streken. Het is bijna net zo dun bevolkt en niet alleen ruim voorzien van natuur, maar ook van cultuur en gastronomie. Grote pluspunten: niet meer dan een paar uur rijden en een groter aantal uitdagende activiteiten voor mijn drie zonen tussen 11 en 16 jaar.

Een van de mooiste en rustigste gebieden van de Ardennen is te vinden rondom het stadje Durbuy, in de regio Ourthe en Somme. Hier slingeren smalle wegen door wouden met hoge donkere sparren en door heuvelachtige weide- en akkerbouwgebieden met veel monumentale dorpjes. Er is ook weinig zichtbare nieuwbouw. Een van de redenen is de duidelijke voorkeur voor traditionele plaatselijke bouwstijlen. Dat geldt ook voor de mooie architectuur van ons landelijk gelegen logeeradres: het bungalowpark Residence Durbuy met binnen en buiten zwembad. Een aanrader.
Durbuy is, volgens eigen zeggen, het kleinste stadje ter wereld. Of dat waar is? Het is zeker een van de allerschoonste steden. Een stad als een openluchtmuseum. De belangrijkste blikvanger is een sprookjeskasteel, aan de rivier de Ourthe, half omringd door een middeleeuws stratenpatroon vol monumenten. Hierin huizen veel kunstnijverheids- en antiekzaken en gezellige restaurantjes met terrassen. Deze zijn grotendeels gevuld met artistiekelingen en veel liefhebbers van natuur, cultuur en gastronomie met kids.  
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Durbuy is het Parc des Topiares: een park met wel 250 gebeeldhouwde buxusbomen. We zagen bijvoorbeeld grote olifanten, beren, Manneke Pis, krokodillen en vogels: indrukwekkend kunstzinnig.


Adembenemende activiteiten

We huurden de kajaks bij Durbuy Adventure, aan de Rue de Rome in Durbuy. Dit is een van de grootste avonturenparken van de Ardennen, met maar liefst 55 verschillende outdooractiviteiten. Het meest opvallend zijn de sporten die veel ouders de adem benemen, bijvoorbeeld een steile 35 meter hoge rots beklimmen en vervolgens naar beneden roetsjen via een tokkelbaan, een kabel, bijgenaamd, de Deathride. Onze 14- en 16-jarigen konden we er gelukkig van overtuigen dat ze hiervoor ouder moeten zijn. Er zijn geen vangnetten of valkussens. Geen problemen hebben we met de touwbruggen met wiebelende houten balken tussen de bomen. Deze zijn vrijwel nooit hoger dan 12 meter en vanaf de zachte bosgrond zie je duidelijk of je kind consequent zekert.
Zonder risico, en toch leuk, is speleologie. Hierbij wurm je je door smalle gangen, gekleed in een speciale grotjas en een helm met lampje. Verder waren mijn kids ook enthousiast over het karabijnschieten op katonnen kaartjes, onder begeleiding op een schietbaan. Leuk zijn ook de mountainbiketochten, het hengelen op forellen en vlotten bouwen. Voor kinderen onder de tien jaar is er bovendien een grote speeltuin vol verrassende houten speeltoestellen. Informatie www.durbuyadventure.be  

Nieuw: Bos-survival
Kastelen en betaalbare gastronomie

Meer Tweetaligheid

Het Museum van het Ardennenoffensief in la Roche bezit zeker 120 etalagepoppen in vitrines met de militaire kleding en verdere uitrusting van alle strijdende partijen in de Tweede Wereldoorlog. Videobeelden, persoonlijk bezittingen en brieven maken het geheel levensechter. Voor de jongste zoon, een basisschoolkind, is het bovendien een groot voordeel dat alle teksten  zijn vertaald in het Nederlands. Iets dat tegenwoordig het geval is in vrijwel alle musea en verdere attracties in de Ardennen. De taalstrijd lijkt gelukkig ook voorbij in avonturenparken, restaurants, ijssalons en in vrijwel alle winkels.  Daarmee maken de Ardennen een extra gastvrije indruk.  


Tekst: Marjo Visser

Fotografie: CB productions

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Reportages
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010