design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Reportages

Brussel weer bruisend

Brussel, dichtbij en nog internationaler sinds de komst van nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Ook het Madurodam voor de EU, Mini- Europe, is uitgebreid. Volgens mijn jonge tiener-kids is dit een  topattractie, net als het bekendste Brusselse bouwwerk, het Atomium. “Het lijkt wel een spaceship”, zo concluderen ze. Typerend voor Brussel is de afwisseling van ultramoderne zaken met veel monumentale bezienswaardigheden, waaronder musea van Europese topklasse.

Aaibare sierkarpers

Aan de voet van het Atomium ligt Mini-Europe. Hier tonen alle EU-landen, ook de nieuwe, zoals Litouwen en Cyprus, hun belangrijkste en meest typerende gebouwen. Veel is mooi nagebouwd op een schaal van 1 op 25. Onze kids zijn hiervan onder de indruk, maar ook van de aaibare sierkarpers, de rijdende treintjes, varende bootjes en vuurspuwende Vesuvius en de aandoenlijk, twee meter, opstijgende Ariane-raket. Hierbij hoort een multimediale tentoonstelling over de EU, gericht op kinderen. De informatie is zo kritiekloos en juichend dat de meeste oudere kinderen snel doorhebben dat dit onversneden EU-propaganda is. Goed dat ze dit hier snel leren herkennen.
Wie nog meer EU-sfeer wil opsnuiven, bezoeke het Luxemburgplein. Op de terrassen hoor je Litouws, Pools, Tjechisch, de taal van Cyprus, enzovoorts. Dichtbij is de nieuwe toren van het Europees parlement, met een mooie art-deco-achtige glaskoepel.
Op loopafstand is een van de leukste musea voor de kids, namelijk het Museum voor Natuurwetenschappen. Achter haar foeilelijke jaren zeventig aanbouw met entree ligt een schitterend art-deco gebouw met de mooiste dinosaurusgalerij van Europa. Hierin staan de beroemde geraamtes van de iqanodons uit Bernissart. Dit valt in de smaak bij mijn zonen en eveneens de grote afdelingen met natuurwetenschappelijke proeven, deels in de stijl van Nederlandse Nemo en het Museon, maar anders en internationaler, (www.natuurwetenschappen.be).

Belgisch stripverhaal

 

 

Uniek kunsthotel met trendy uitgaansgelegenheid


(Een aanrader voor het weekend is eveneens het vier sterren grande hotel Le Palace, uit 1908, dat dan maar een paar tientjes duurder is per overnachting dan Hotel Bloom. De benedenverdieping, en veel kamers- wel iets kleiner-  zijn nog voorzien van sfeervolle originele art-nouveau stijlkenmerken en meubilering).
De kinderen vinden Bloom interessanter vanwege de computers, waaronder een Wii waarmee je bijvoorbeeld tennissen,  design meubelen en alle artistieke, trendy types in het hotel en het bijbehorende moderne restaurant Smoods. Dit pas geopende restaurant met tientallen woonsferen en een dj fungeert als een magneet voor modern Brussel. Wel riant om dit in je eigen hotel te vinden. Dat betekent uitgaan zonder een oppas te hoeven regelen voor jonge tieners.
Aan het begin van de avond aten we hier met onze kids. Zij vonden dit wereldje wel komisch. Nog een ander prima restaurant, typisch Vlaams, is het Spinnekopke, tel.: 02.5118695. Ook hier veel kindvriendelijkheid.
Dit lange weekend betekende genieten van zowel de moderne als de tradionele Brusselse kanten. De stad heeft op veel punten weer meer allure dan de meeste andere Europese hoofdsteden.
Meer informatie: www.toerismevlaanderen.nl

Tekst: Marjo Visser
Fotografie: Charles Bodar

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Reportages
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010