design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Onderweg

Reisdocumenten

Biometrie

Met de invoering van biometrie zullen de reisdocumenten gaan veranderen. Vanaf oktober 2005 zult u op de site www.bprbzk.nl meer informatie vinden over de invoering van reisdocumenten met biometrische kenmerken.

De Europese identiteitskaart De Nederlandse Identiteitskaart Paspoort

Een paspoort heeft u nodig als u naar landen reist waar de identiteitskaart niet wordt geaccepteerd. Ook een paspoort kunt u bij uw gemeente aanvragen. U moet zich kunnen legitimeren met uw 'oude' paspoort en/of Europese identiteitskaart en twee identieke, recente en goedgelijkende pasfoto's (kleur of zwart/wit) inleveren. Een paspoort is vijf jaar geldig. De prijs varieert van per gemeente. Het is zinvol om uw paspoort tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente.  U mag nooit zelf wijzigingen in uw paspoort aanbrengen. Tussentijds kunt u alleen uw lengte en uw woonplaats laten veranderen bij de gemeente.

Nieuw paspoortKinderen Aanvullende voorwaarden bijschrijving kinderen

Voor elke bijschrijving moet een recente en goedgelijkende pasfoto van uw kind worden overlegd. Tevens moet het kind aanwezig zijn bij de aanvraag in verband met het vaststellen van de identiteit. Voor een bijschrijving geldt een wachttijd van een aantal dagen, aangezien deze persoonsgegevens eveneens op een centrale plaats in Nederland worden aangebracht. Wel is een spoedprocudure mogelijk. Deze nieuwe regels gelden zowel voor een bijschrijving in een nieuw als een bestaand paspoort. Bij een bijschrijving in een bestaand paspoort wordt gebruikt gemaakt van een beveiligde sticker die door de balie medewerker in uw paspoort wordt aangebracht. U hoeft dus uw paspoort niet in te leveren. Overige voorwaarden blijven ongewijzigd.

Reisdocument verloren

Bij verlies of diefstal van uw reisdocument kunt u een nieuw document aanvragen bij uw gemeente of als u in het buitenland bent, bij de Nederlandse ambassade of het bevoegde Nederlandse consulaat. In het buitenland laat u een procesverbaal door de politie opmaken of u vult op de ambassade of het consulaat een verklaring van vermissing in. De ambassade of het consulaat kan u een nooddocument (laissez passer of noodpaspoort) geven. Dit reisdocument is alleen geldig voor de verdere duur van de reis. Na terugkeer in Nederland dient u eveneens een proces-verbaal van vermissing te worden opgemaakt door de Nederlandse politie. Gestolen of zoekgeraakte reisdocumenten worden lande-lijk geregistreerd en mogen na registratie nooit meer worden gebruikt, ook niet als zij worden teruggevonden.

Geldigheidsduur

Sommige landen buiten de Europese Unie stellen aanvullende eisen aan de geldigheidsduur van uw paspoort op het moment dat u het land binnenkomt of bij vertrek. Het paspoort moet bijvoorbeeld bij binnenkomst nog minstens een aantal maanden geldig zijn. Vraag om informatie hierover bij uw reisbureau, de ambassade of het consulaat van het land van uw bestemming en de landen waar u doorheen reist.

Visum

Naast een geldig paspoort heeft u voor sommige landen ook een visum nodig: als u er wilt verblijven maar ook als u door het land reist. Sommige landen stellen eisen aan de geldigheidsduur van het reisdocument alvorens een visum af te geven. Een visum vraagt u aan bij de ambassade of het consulaat van dat land in Nederland. Er zijn ook bepaalde landen waar u een visum bij binnenkomst kunt krijgen door een formulier in te vullen en eventueel gelijktijdig een bedrag te betalen. De prijs voor een visum verschilt per land en soms ook per reisdoel. Zo kan de prijs voor een zakenvisum en een toeristenvisum uiteenlopen. Voor sommige lande is het visum gratis. Het is zinvol om een visum tijdig an te vragen. De afhandeling kan soms enkele weken in beslag nemen. Meestal kunt u de aanvraag opsturen en krijgt u het visum toegestuurd. Als u via een reisbureau reist, regelt dit bureau mogelijk het visum voor u.

Internationaal bewijs van inenting Geneesmiddelenpaspoort

Als u of uw kinderen regelmatig medicijnen gebruikt, vraag dan uw apotheker of arts om een zogenaamd geneesmiddelenpaspoort. Dat is een lijst waarop de merknamen van uw medicijnen en de samenstelling van de produkten worden genoteerd. Het genees-middelenpaspoort is handig om de douane ervan te overtuigen dat u mediijnen voor eigen gebruik meeneemt en geen drugs. Ook kan het paspoort van nut zijn als u in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft.

DierenpaspoortNuttige adressen

Postbus 51 Informatiedienst 0800 8051 (gratis) elke werkdag van 9.00 tot 21.00 uur.

Buitenlandse Zaken op internet: www.minbuza.nl.

Infodesk reisdocumenten van het Agentschap BPR (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), tel: 070 3622435 e-mail: agentschap@bpzbzk

Stadhuis (afd. Burgerzaken) in uw gemeente.

 

GGD in uw gemeente Secretariaat Vereniging van Buitenlands Verkeersbureaus 'Antor', Burg. Hogguerstraat 959, 1064 EE Amsterdam, tel: 020 6672564 (bereikbaar tussen 10.00 en 18.00 uur)

ANWB, tel: 0800 0503 (voor veilige paspoortregistratie)

 

TIPS

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Onderweg
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010