design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Gezond en veilig

Verre reizen met baby's en peuters

Baby's en jonge kinderen zijn erg kwetsbaar doordat hun afweersysteem nog niet voldoende functioneert. Ze hebben daarom extra veel zorg nodig. Gaat uw kindje mee naar een (sub)tropische bestemming denk dan aan het volgende:

 

* Neem voldoende voeding mee dat uw kind gewend is zoals blikken babyvoeding en potjes kant en klare baby- en peuter-voeding.

* Als uw kind de fles krijgt, gebruik dan betrouwbaar water. Het beste is om in het buitenland mineraal water (zonder prik!) uit flessen te gebruiken.

* Kook flessen en spenen regelmatig uit.

* In de warmte transpireren kinderen meer dan normaal en verliezen dan veel vocht. Geef daarom tussen de maaltijden door regelmatig (betrouwbaar) water te drinken.

* Geef kleine kinderen niet meer dan drie glazen vruchtensap per dag te drinken. Te veel vruchtensap kan diarree veroorzaken. Water is beter. Let erop dat uw kind voldoende drinkt!

 

Diaree en/of braken
Wees extra alert als uw kind diarree krijgt of veel moet spugen. In een warm land is het risico op uitdroging veel groter dan in Nederland.

 

Baby's
Heeft uw baby meer dan twee waterdunne poepluiers op een dag. geef dan een ORS-oplossing (Oral Rehydration Salts) die geschikt is voor jonge kinderen. In nood kunt u zelf een ORS-oplossing maken van 1 afgestreken eetlepel suiker met een afgestreken theelepel zout en deze in 1 liter water oplossen. ORS-oplossingen kunt u ook kant en klaar bij de drogist en apo-theek kopen want met zelf maken loopt u het (grote) risico dat door de natte-vinger-samenstelling de diarree alleen maar verergerd. Het kant en klare ORS-poeder moet u mengen met flessenwater, gekookt water of thee. Beslist niet met andere dranken zoals cola of vruchtensappen.

Een ORS-oplossing helpt uitdroging voorkomen. Krijgt uw kind flesvoeding dan kunt u deze het beste voor de helft met betrouwbaar water verdunnen. Borstvoeding kunt u gewoon blijven geven.

 

U moet direct een arts waarschuwen als:

- De diarree niet binnen twee voedingen stopt.

- Uw baby niet alleen diarree heeft maar ook spuugt.

- Uw kind er ook koorts bij heeft.

- Uw kind een slappe, suffe indruk maakt.

 

 

Kinderen ouder dan 1 jaar
Hoe kleiner het kind, hoe groter de kans op uitdroging. Maar dit gevaar bestaat ook bij grotere kinderen. Het is bij alle kinderen belangrijk om de verloren gegane hoeveelheid vocht weer aan te vullen. Ook deze groep heeft veel baat bij een oplossing ORS voor jonge kinderen. Stop met de ORS zodra de ontlasting niet meer dun is. Geef uw kind geen limonade met prik. Zorg er ook voor dat de vloeistof niet te koud is. Vruchtensap mag met mate, liefst druivensap.

 

Advies
Drink geen water uit de kraan maar gebruik flessenwater, gekookt water of speciale zuiveringstabletten of -druppels. Vermijd ijsblokjes, onverpakt consumptie-ijs, rauwkost, ongeschild fruit, rauw of halfgaar vlees, vis, schelpdieren en eieren. Eet bij voorkeur in drukke eetgelegenheden, daar is de voedselomzet groot. Kleine eetkraampjes langs de weg of op de markt zijn vaak zeer verleidelijk maar eten op die plaatsen betekent wel een extra risico op diarree. Was uw handen met zeep voor u gaat koken en eten en na elk toilettebezoek. Krijgt u desondanks toch diarree dan is uitdroging het be-langrijkste gevaar. Om uitdroging te voorkomen moet u zoveel mogelijk lichte kost blijven eten en veel drinken, zo'n 3 tot 4 liter per dag. Dat kan slappe thee, rijstwater, gekookt water, bouillon of ORS zijn. Ook norit-tabletten kunt u zonder problemen gebruiken bij diarree. Gaat de diarree gepaard met hoge koorts of bloed in de ontlasting of het houdt langer dan vijf dagen aan, raadpleeg dan een arts. Voor jonge kinderen, tot zes jaar, kunt u bij heftige diarree beter direct naar een arts gaan. gebruik alleen in noodgevallen (tijdens bus-, trein of vliegreizen) een stopmiddel zoals Imodium/loperamide.

Neem niet meer dan 4 doses per dag en niet langer dan twee dagen. Gebruik nooit een stopmiddel bij koorts en/of bloed in de ontlasting.

 

Zwemmen
Voor landen in Afrika, het Midden- en Verre Oosten en Midden- en Zuid Amerika geldt: ga niet zwemmen of pootjebaden in mogelijk besmet water. Weet u niet zeker of het water betrouwbaar is, neem dan geen risico. Bij het zwemmen of pootjeba-den in besmet water kunt u namelijk de ernstige wormziekte bilhar-zia oplopen. De onzichtbare larve van de worm dringt de huid binnen en ontwikkelt zich in de bloedbaan tot een volwassen worm. De worminfectie geeft in het begin nauwelijks ziekteverschijnselen. Het is mogelijk dat na lange tijd bloed in de urine komt en plassen pijnlijk wordt. Soms treedt na zes weken koorts, spierpijn, jeuk, oedeem en/of diarree op. Bilharzia is vervelend maar goed te behandelen.

 

Advies
Vermijd in risico-landen elk contact met zoet water van rivieren en meren. Contact met dieren
Advies
Kom niet in de buurt van dieren waarvan u denkt dat ze besmet zijn met hondsdolheid. Raak nooit ziek en dode dieren aan en houd vooral kinderen uit de buurt van zieke en dode dieren. Wordt u desondanks gebeten door een verdacht dier, was de wond dan uit met veel water en zeep. Desinfecteer vervolgens de wond met bijvoorbeeld joodtinctuur en ga direct naar een (huis)arts. Deze kan u wanneer u inderdaad besmet bent geraakt met hondsdolheid hiertegen inenten. Bent u gekrabd of gelikt door een besmet dier ga dan ook direct naar een arts.

 

Reisapotheek
Al puilt uw koffer of rugzak uit, reserveer toch wat ruimte voor een aantal noodzakelijke hulpmiddelen.

 

Advies
www.lcr.nl

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Gezond en veilig
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010