design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Gezond en veilig

Pas op voor teken

Uit wandelen pas op voor teken

Teken-Encefalitis/FSME
Verraderlijk
Verraderlijk is dat een teek de virale infectie met FSME al direct na de beet overbrengt. Dagelijks controleren van het lichaam op teken(beten) en verwijderen van eventuele teken met een tekenpincet kan in tegenstelling tot de ziekte van Lyme een besmetting met FSME niet voorkomen. Bestrijding van het virus is na infectie niet meer mogelijk zodat alleen de symptomen kunnen worden behandeld.

 

Vakantiegebieden
Teken
Een teek is een klein spinachtig insekt dat zich voedt met bloed van dieren en mensen. Ze leeft in de lage begroeiing van bossen en graslanden. Hangend aan takken, bladeren en sprieten wacht ze daar op een langskomende prooi. Eenmaal overgespron-gen en meegesleept, zoekt de teek op het lichaam naar een plek waar de huid warm en dun is. Daar boort ze zich in de huid en zuigt zich vol met bloed. Een teek kan wel enkele dagen blijven zitten en dan flink in omvang toenemen. Na zich tegoed te hebben gedaan, laat het beestje weer los.

 

Teken vermijden
De meeste tekenbeten vinden plaats in de periode van april tot november. Dan zijn de teken actief. De kans op besmetting met het FSME-virus kan verkleind worden door contact met teken te vermijden. Begeef je daarom niet in hoog gras en struikgewas maar blijf tijdens het wandelen op de paden en kies liever geen kampeerplek langs bosranden of aan de rand van een cam-ping. Draag in bossen en natuurgebieden een pet, een lange broek en een shirt met lange mouwen of smeer je in met een insectenwerende middel dat DEET bevat.

 

Absolute bescherming
Hoe goed je voorbereiding ook moge zijn, in de praktijk is een beet van een virusdragende teek niet altijd te vermijden. In de met FSME besmette gebieden is de bevolking daarom op grote schaal gevaccineerd. Daarnaast kon tot voor kort een middel met afweerstoffen worden toegediend voor niet gevaccineerde slachtoffers van een tekenbeet. Omdat deze afweerstoffen slechts gedeeltelijk bescherming boden, worden deze niet meer vervaardigd. Vanaf deze zomer is deze mogelijkheid daarom in de meeste plaatsen niet meer beschikbaar. Vaccinatie blijft daarmee nog de enige absolute bescherming tegen FSME.

 

Vaccinatie
Of vaccinatie zinvol of noodzakelijk is, hangt af van ieders specifieke bestemming en de voorgenomen activiteit ter plaat-se. Vraag daarom advies bij de centra voor reizigersadvies van de GGD. Overigens vergoeden de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk of geheel reizigersvaccins via een aanvullende verzeke-ring of de uitgebreidere particuliere verzekering.

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Gezond en veilig
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010