design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Gezond en veilig

Driekwart van de Nederlandse peuters en kleuters online

Kinderen spelenderwijs op internet dankzij touchscreens
 
Nederlandse kinderen zijn gemiddeld 3,9 jaar oud als ze voor het eerst online gaan. Maar liefst 78% van de kinderen van drie tot zes jaar gebruikt internet, per dag gemiddeld 22 minuten. Dat is bijna net zo veel tijd als ze besteden aan het lezen van boekjes. De opkomst van touchscreens maakt internet voor kinderen nog toegankelijker.

 
Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek naar het internetgebruik van peuters en kleuters door Stichting Mijn Kind Online, in samenwerking met Z@ppelin en NTR Jeugd. Ze zijn gepubliceerd in het rapport App Noot Muis. Peuters en kleuters op internet.
 
Touchscreens


 
Schadelijk voor ontwikkeling

Het rapport App Noot Muis is geen pleidooi om kinderen zo jong en langdurig online te laten. Volgens Amerikaanse kinderartsen kan dit schadelijk zijn voor de motorische en taalontwikkeling van baby's en peuters. Ze zijn op die leeftijd meer gebaat bij fysieke interactie met de mensen om hen heen dan bij de beperkte prikkels van media. Als ouders heel jonge kinderen kennis willen laten maken met media, dan pleit Mijn Kind Online ervoor om dat bewust en gedoseerd te doen. Gebruik sites en apps niet als zoethoudertje, maar zoek iets leuks en speel samen met het kind. Laat ze niet te lang achter het beeldscherm zitten. Voor een driejarige is vijf of tien minuten genoeg. Voor een zesjarige kan het oplopen tot twintig minuten of maximaal een halfuur per dag.
 
Leeftijdsadvies

De grotere toegankelijkheid en groei van het gebruik, maken het volgens Mijn Kind Online noodzakelijk dat aanbieders van kindersites en apps meer kwaliteit leveren en dat de toegang tot internet beter is beveiligd. Het schort volgens het onderzoek nog aan de gebruiksvriendelijkheid van sites en apps. Ze bevatten voor kleuters vaak teksten die zij niet kunnen lezen. Ook blijken er vaak links aanklikbaar, zoals naar webshops, die niet voor kinderen zijn bedoeld. Het rapport pleit daarom voor een leeftijdsadvies voor apps en sites. Ook zouden ze moeten worden voorzien van een oudergedeelte met uitleg. Om te voorkomen dat peuters en kleuters zomaar bij betaalopties terecht kunnen komen, moeten links naar volwassen pagina's worden beveiligd met bijvoorbeeld een wachtwoord.
 
App Noot Muis

Het onderzoek van Mijn Kind Online is uitgevoerd door deskundigen op het gebied van jeugd en media en is het meest uitgebreide in Nederland naar het mediagebruik van peuters en kleuters.  Het bestond uit een representatieve groep van 575 ouders en observaties van 35 kinderen op een school en een kinderdagverblijf (zie video). In het rapport App Noot Muis. Peuters en kleuters op internet staan aanbevelingen voor (professionele) opvoeders en producenten van mediaproducten gericht op kinderen. Het is gratis te downloaden en als boek te koop via www.appnootmuis.nl of www.mijnkindonline.nl.

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Gezond en veilig
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010