design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Binnenland

Vier de lente: Nawrooz in Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde viert op zondag 21 maart Nawrooz,  het lente- en Nieuwjaarsfeest van Afghanen, Iraniërs, Koerden en vele andere volken in Centraal Azië. In samenwerking met de Stichting Keihan organiseert het museum een spetterend Afghaans evenement met live muziek en dans,  workshops vliegers maken, Afghaanse volksdans en kalligrafie. Al deze activiteiten maken samen met speciale Afghaanse Nieuwjaarshapjes en drankjes de 21ste maart tot een echte feestdag in het museum. Kortom: het begin van de lente vier je dit jaar in Volkenkunde.
 

Samen met de zeer gastvrije Afghanen heet het museum jong en oud welkom op dit traditionele feest. Tijdens een doorlopend activiteitenprogramma maakt de bezoeker kennis met de manier waarop in Afghanistan Nawrooz wordt gevierd. De Nederlands-Afghaanse studenten van Stichting Keihan organiseren dit feest voor iedereen die deze nieuwjaarsviering met de Afghaanse groep in de Nederlandse samenleving wil meebeleven. Verschillende gratis workshops laten de bezoeker kennis maken met de Afghaanse cultuur.
 
Hoogtepunt van de dag is het optreden van de zangeres Vera van der Poel en gitarist Tjeerd van Zanen, samen met twee Afghaanse musici Sohrab Aziz (tabla, een percussie-instrument ) en Kawish Zoubin (rebab, een strijkinstrument). Vera van der Poel werkte in 2007 met hen in Afghanistan samen aan nieuwe composities, die zij nu ten gehore brengen. Ter gelegenheid van Nawrooz zingt zij ook in het Afghaans. Na afloop van optredens en workshops kan de bezoeker neerstrijken in de ‘tsjai khana’, het Afghaanse theehuis, om daar samen met de Afghaanse muzikanten te genieten van heerlijk Nieuwjaarsdrankje.

Traditie

Het begint traditie te worden dat Volkenkunde Nawrooz viert. Nawrooz is ‘Perzisch voor ‘Nieuwe Dag’: de terugkeer van de zon, van het licht. En net als bij ons de periode vóór het Nieuwjaarsfeest vaak wordt gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken, wordt ook in Afghanistan en daarbuiten de tijd vóór Nawrooz gebruikt om te denken aan de overledenen. Nawrooz is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest: het is ook een moment van verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.
 
Speciale entreeprijs op zondag 21 maart: kinderen t/m 12 jaar gratis, volwassenen € 8,50 euro (incl. tijdelijke tentoonstelling).
Kijk voor het volledige programma op www.volkenkunde.nl.
 

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Binnenland
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010