design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Binnenland

Maand van het Mandenmaken


 
Ontwerpen, maken en gebruiken

In het buitenmuseum leren kinderen hoe ze een mand moeten vlechten. Met springtouw en gekleurd elektriciteitsdraad maken ze in korte tijd hun eigen mandje in een zelfgekozen vorm. Door de kleuren van het draad zien ze hoe een mand eigenlijk in elkaar zit. In het kleuteratelier bedenken, knippen en plakken de allerkleinsten hun eigen papieren fantasiemand. Kinderen leren vissen met een mand en halen bij de Markermannen in de haven een echte fuik op uit het water.

Jaar van het Doen

2011 staat in het teken van het Jaar van het Doen. Bezoekers maken in het buitenmuseum kennis met de ambachten touwslaan, restaureren, vissen, zeilmaken, smeden en kuipen. Tot en met oktober kan iedereen spelenderwijs kennismaken met ambachten die traditioneel thuishoren in het Zuiderzeegebied. Een touw slaan, een ton maken of mandenmaken: de handen gaan uit de mouwen. Daarbij is het Zuiderzeemuseum de eerste zaterdag van de maand gratis toegankelijk voor mensen wiens achternaam verbonden is met het betreffende ambacht.
 
Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2011 riep de ANWB het museum uit tot Het leukste uitje van Noord-Holland. www.zuiderzeemuseum.nl

 

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Binnenland
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010