design
logo Kids and Trips
Met de kids
frame_img

Content

Binnenland

Gratis entree voor Kuiper in Zuiderzeemuseum

September is de Maand van het Kuipen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Bezoekers leren alles over dit ambacht en gaan zelf aan de slag in de kuiperij. Op zaterdag 3 september is iedereen met de achternaam Kuiper, Kuyper, Kuijper of een afgeleide hiervan welkom voor een gratis bezoek. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen zij toegang tot het museum.

Een kuiperij is een werkplaats waar houten vaten of tonnen gemaakt worden. Het beroep van kuiper is nagenoeg verdwenen omdat de vaten tegenwoordig van metaal zijn. Om erachter te komen hoe het er in de kuiperij aan toe gaat maken bezoekers zelf een vaatje en krijgen ze uitleg over het proces van kuipen. Ook mag je op de foto in een grote ton.

Jaar van het Doen
2011 staat het teken van het Jaar van het Doen. In het buitenmuseum kan iedereen van april tot en met oktober spelenderwijs kennismaken met ambachten die traditioneel thuishoren in het Zuiderzeegebied. Een touw slaan, een ton maken of mandenmaken: de handen gaan uit de mouwen.
 
Iedere maand staat er een ander ambacht centraal in het Jaar van het Doen. Daarbij is het Zuiderzeemuseum de eerste zaterdag van de maand gratis toegankelijk voor mensen wiens achternaam verbonden is met het betreffende ambacht.
 
Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuidermuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en mode. In 2011 riep de ANWB het museum uit tot Het leukste uitje van Noord-Holland. www.zuiderzeemuseum.nl

Naar de hoofdcategorie ga terug naar : Binnenland
© kids-and-trips.nl 2001 - 2010